نخستین گزارش تاریخی از بنای سرهنگ آباد اردستان که به اعتقاد کارشناسان ترکیبی از کاخ چهلستون اصفهان و باغ عفیف آباد شیراز است، به سفرنامه حاج سیاح در حدود سال 1258 باز میگردد. کوشک سرهنگآباد (نزدیک به یک سده پس از احداث) در سال 1355 به شماره 1278 در فهرست آثار تاریخی ملی کشور ثبت شد و از آن پس خبر خاصی از بنا نبود.
این کوشک از جمله اثرهای تاریخی فراموش شده اردستان است که به رغم رونق گردشگری در استان اصفهان طی این سالها، اسیر دست حادثهها شد و این روزها تنها سایهای از شکوه گذشته را برای رهگذران تاریخ به یادگار گذاشته بود. باشکوهترین کاخ تاریخی در مناطق کویری ایران به جا مانده از دوران قاجار، در حدود سال 1260 توسط «مصطفی قلی خان سهام السلطنه عرب عامری» مشتمل بر یک کوشک و شکارگاه برای پذیرایی از شاهزادههای قاجار ساخته شد و در روستایی به همین نام از توابع دهستان سفلای بخش زواره در ۷۶ کیلومتری شرق اردستان واقع است.شهرستان اردستان با برخورداری از یک اثر جهانی، 67 اثر تاریخی ملی، 2 بافت تاریخی و 78 محوطه باستانی در فاصله 118 کیلومتری شمال شرق اصفهان واقع میباشد.
به گزارش رتبه آنلاین از ایرنا، پیش از ظهر97/01/14 خبری در شبکههای مجازی مبنی بر آتش سوزی و نابودی کامل کوشک سرهنگ آباد اردستان انتشار یافته بود. نای تاریخی معروف به کاخ چهلستون اردستان دچار آتشسوزی شده و دست کم بخشیهایی از سازه چوبی آن از بین رفته است. رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اردستان روز سهشنبه در این زمینه گفت: این بنا به علتی نامشخص دچار آتش سوزی شده بود که پس از اطلاع، نیروهای آتش نشانی در محل حاضر شده و نسبت به مهار آتش اقدام کردند.
محمدرضا صدوقی با اشاره به از بین رفتن بخش هایی از سازههای چوبی این کوشک تاریخی افزود: عمدی یا غیر عمدی بودن و همچنین عامل یا عاملان این حادثه آتش سوزی هنوز مشخص نیست. وی بیان کرد: جزئیات وقوع حادثه و همچنین میزان خسارت وارد شده در مصاحبهای از سوی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان اطلاع رسانی خواهد شد.
منبع: خبر نیوز، عصر ایران