کدام کشورها بهترین و بدترین مدیریت را در مهار کرونا داشتهاند؟
در این مطلب قرار است تا نگاهی بر آمار و ارقامی بیاندازیم که ویروس کرونا در کشورهای مختلف از خود به جا گذاشته است و بررسی کنیم که چه کشورهایی بهترین عملکرد را در کنترل این ویروس داشتهاند و همچنین چه کشورهایی بدترین عملکرد را برای مهار کرونا از خود نشان دادهاند.
آخرین به روز رسانی محتوای این مطلب در تاریخ ۹۹/۱۰/۲۷ صورت گرفته و تمامی اعداد و ارقام نیز بر اساس دادههای گوگل نیوز گردآوری شده اند.
چه کشورهایی بدترین عملکرد را در مهار کرونا داشته اند؟
برای مشخص کردن کشورهایی که بدترین عملکرد را داشتهاند ۵ عامل در نظر گرفته شده است که عبارتند از:
- میزان مبتلایان
- میزان جانباختگان
- میزان مبتلایان نسبت به جمعیت
- میزان جانباختگان نسبت به مبتلایان
- مدیریت و مهار ویروس پس از شیوع در کشور
۵٫ انگلیس
انگلیس کماکان بدترین روزهای کرونایی خود را سپری میکند و پس از آمریکا و برزیل که به طور متوسط روزانه ۲۳۱ و ۵۴ هزار مبتلای جدید را در خود ثبت میکنند انگلیسی قرار دارد که با جمعیت ۶۶٫۵ میلیون نفری خود به طور میانگین روزانه دارای ۵۱ هزار نفر فرد کرونا مثبت است.
از نظر رسانههای مختلف، قرنطینه دیر هنگام بریتانیا توسط دولتمداران یکی از اصلی ترین عاملهای شیوع کرونا در این کشور عنوان میشود. در انگلیس از هر ۷۶۲ نفر یک نفر جان خود را به وسیله ابتلا به کرونا از دست میدهد و از هر ۲۰ نفر نیز یک نفر به این بیماری مبتلا میشود. در مجموع ۸۷٫۲۰۰ شمار جانباختگان و ۳٫۳۱۶٫۰۰ شمار مبتلایان کرونایی در بریتانیا است.
۴٫ هند
هند دومین کشور از لحاظ تعداد مبتلایان به ویروس کرونا و سومین کشور از لحاظ مرگ میر بر اثر کرونا در جهان است. کشور هند نسبت به سایر کشورهای این فهرست دیرتر با پاندمیک کرونا مواجه شد اما زمانی که تعداد مبتلایان این کشور در تاریخ ۱۸ اردیبهشت از ۵۰ هزار نفر عبور کرد موجی سهمگین از بیماران و جانباختگان در این کشور به ثبت رسید. در تاریخ ۵ خرداد، هند با پشت سر گذاشتن ایران به دهمین کشوری تبدیل شد که بیشترین آمار مبتلایان را در جهان داشت. اما طولی نکشید که در عرض ۱ ماه، تا ۵ تیر تعداد متلایان از ۱۳۹ هزار نفر به ۴۷۳ نفر افزایش پیدا کرد و در عرض ۵ ماه از رقم ۸ میلیون مبتلا عبور کرد. هند پس از آمریکا بیشترین آمار مبتلایان را داشته و از لحاظ مرگ و میر نیز پس از آمریکا و برزیل در جایگاه سوم قرار میگیرد.
هماکنون تعداد مبتلایان و جانبختگان در هند بسیار زیاد (۱۵ هزار مورد در روز) است اما نسبت به گذشته کمی مسیر نزولی به خود گرفته است و نسبت به کشورهایی چون انگلیس و اسپانیا روزهای آرامتری را سپری میکند.

۳٫ مکزیک
کشورهایی مثل ایتالیا و آلمان حدودا از ۱۱ اسفند درگیر شیوع کرونا شدند و بخش زیادی از مبتلایان و جانباختگان را به خود اختصاص دادهاند، اما با اقداماتی مانند قرنطینه زود هنگام، بستن مرزهای خود به دیگر کشورها. دولت این دو کشور نقش مهمی در کاهش ضررهای ناشی از کرونا بر جا گذاشت.
این تعاریف به کشور مکزیک ارتباطی ندارد اما گفتیم که بدانید مکزیک درست برعکس کشوری مثل آلمان عمل کرد تا نامش در این فهرست حضور داشته باشد. دولت مکزیک بسیار دیر برای مهار و پاسخ به ویروس کرونا اقداماتش را شروع کرد. آندراس ابرادور، رئیس جمهور این کشور که نقش کلیدی در این زمینه بر عهده داشت، پیش از شکل گیری موج نخست کرونا در کشورش طی یک سخنرانی اعلام کرد که اعتقادات مذهبی برای دفع بلا کار ساز خواهد بود و دستور لغو هیچ پرواز بینالمللی را صادر نکرد. بنابراین مرزهای آمریکا و مکزیک کماکان باز بودند تا آمریکایی که در همان ماههای نخست شیوع کرونا درگیر اعداد و ارقام زیادی از مبتلایان بود، ساکنینش امکان سفر به مکزیک را داشته باشند. در اواسط مارس هم پرزیدنت بارادور اعلام کرد که زندگی همانند قبل جریان دارد و اصرار داشت به دلیل تضعیف نشدن اقتصاد کشور به بیرون بروند و خرید کنند. حتی فستیوال ۴۰٫۰۰۰ نفری Vive Latino music نه تنها لغو نشد بلکه توریستهایی از آمریکا و اروپا نیز برای حضور در آن شرکت کردند.
این موار سبب شد تا مکزیک امروزه حدود ۱۴٫۰۰۰ مبتلای روزانه داشته باشد. ۱٫۶ میلیون نفر از ساکنین مکزیک به این ویروس مبتلا شوند و بیش از ۱۳۹٫۰۰۰ نفر نیز جان خود را از دست دهند.

۲٫ برزیل
با وجود اینکه جمعیت برزیل به طور قابل توجهی از هند کمتر است (حدود ۲۱۱ میلیون نفر) و مناطق توسعه یافته در برزیل وضیعت بهتری نیز دارند، آمار کشتگان در این کشور بیشتر است. حدود ۲۰۸٫۰۰۰ نفر از مجموع ۸ میلیون و ۳۹۳ هزار نفر مبتلا در برزیل جان خود را از دست داده اند و اکنون که تاریخ شانزده ژانویه ۲۰۲۱ است شیب مبتلایان و جانباختگان کاملا صعودی بوده. به طور میانگین روزانه ۵۴ هزار نفر در برزیل به این ویروس مبتلا میشوند، رقمی که تنها از ایالات متحده آمریکا کمتر است.
نکته دیگر، شروع دیرتر شیوع کرونا در برزیل نسبت به کشورهایی چون ایتالیا و آمریکا است. ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ تاریخی است که کشور برزیل حدود ۸۷ هزار نفر فرد مبتلا را در تقویم خود ثبت کرد و به دهمین کشور از حیث بیشترین تعداد متبلا به کرونا تبدیل شد. در این تاریخ کشورهایی نظیر ایران، ایتالیا، آمریکا و اسپانیا از چندین ماه پیش با همهگیری کووید ۱۹ سر و کار داشتند.
پس از ۱۲ اردیبهشت تا ۳ خرداد، در کمتر از یک ماه برزیل جایگاه دوم تعداد مبتلایان را به نام خود ثبت کرد و حدودا تا ۵ ماه پس از آمریکا، کماکان بیشترین مبتلایان متعلق به این کشور بود که در تاریخ ۱۷ شهریور ۱۳۹۹ شیوع کرونا در هند پیشی گرفت و تا امروز که در میانه زمستان به سر میبریم برزیل سومین کشور و هند دومین کشور از لحاظ بیشترین مبتلایان کرونایی است.
جالب است بدانید تا به امروز هیچ برنامهای برای قرنطینه کردن و محدودیتهای کرونایی در برزیل تنظیم نشده است.
۱٫ ایالت متحده آمریکا
همانطور که قابل پیشبینی هم بود ایالات متحده آمریکا بدترین آمار و ارقام مرتبط با کرونا را به خود اختصاص داده است. در حال حاضر بیش از ۲۳ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در آمریکا به ویروس کرونا مبتلا شده اند و از این تعداد حدود ۳۹۲٫۰۰۰ نفر نیز جان خود را از دست دادهاند. به عبارتی با درنظر گرفتن جمعیت ۳۲۸ میلیون نفری آمریکا میتوان گفت که از هر ۱۴ آمریکایی تاکنون یک نفر به ویروس کرونا مبتلا شده و از میان هر ۸۴۵ مبتلا نیز یک نفر جان خود را از دست داده است. آمریکا از تاریخ ۸ فروردین با کنار زدن ایتالیا تا الان در صدر بیشترین آمار مبتلایان و جانباختگان کرونایی قرار دارد. ساکنین لس آنجلس و نیویورک سیتی بدترین وضعیت را میان دیگر نقاط آمریکا تجربه کردهاند.
البته بد نیست تا به حقایقی هم در این باره گفته شود. تستهای کرونای گرفته شده در آمریکا نسبت به تمامی کشورهای جهان بیشتر بوده و بیش از ۲۵۰ میلیون تست کرونا از ساکنین این کشور گرفته شده است. همچنین آمریکا از کشورهای پیشتازی بوده است که با تهیه یا خرید واکسنهای مورد تائید سازمان بهداشت جهانی (World Health Organization) موفق به شروع پروسه واکیسناسیون در کشور خود شده است.

کشورهایی که بیشترین مبتلایان را در اختیار دارند
- آمریکا: ۲۳٫۶ میلیون نفر
- هند: ۱۰٫۵ میلیون نفر
- برزیل: ۸٫۳ میلیون نفر
- روسیه: ۳٫۴ میلیون نفر
- بریتانیا: ۳٫۳ میلیون نفر
- فرانسه: ۲٫۸ میلیون نفر
- ایتالیا: ۲٫۳ میلیون نفر
- ترکیه: ۲٫۳ میلیون نفر
- اسپانیا: ۲٫۲ میلیون نفر
- آلمان: ۲ میلیون نفر
کشورهایی که بهترین عملکرد را در دوران کرونا داشتند
۷٫ چین
چین، کشوری که خیلیها آن را مهد کرونا میدانند در حال حاضر روزهای آرامتری را سپری میکند. تفاوت اصلی چین با سایر کشورهایی که اقدامات مناسبی برای مهار کرونا داشتهاند در دو مورد خلاصه میشود. اول اینکه کشور چین جمعیت بسیار زیادتری نسبت به سایر کشورهای موفق این موضوع داشته است و طبعا مهار کرونا در یک کشور ۱٫۳ میلیارد نفری نسبت به سنگاپور ۵ میلیون نفری امر دشوارتری است.
و دوم اینکه در روزگاری نه چندان دور چین نخسین رتبه را از لحاظ مرگ و میر و مبتلایان به خود اختصاص داده بود. به طور دقیق تر در ۱۱ بهمن ۱۳۹۸ زمانی که آمریکا ۶ مورد از مبتلایان را در کشور خود ثبت کرده بود، چین با ۱۱٫۷۹۱ مبتلا (طبق آمار رسمی) با اختلاف فاحشی در صدر مبتلایان و جانباختگان قرار داشت، امّا به مرور زمان در ۷ فروردین ۹۹ چین موفق به کنترل تعداد مبتلایان شد و تا ۱۲ اردیبهشت با یک روند کاملا نزولی حتّی در ده کشور نخست نیز قرار نداشت (زمانی چین جای خود را به برزیل داد).
در حال حاضر طبق آمار رسمی دولت چین، در این کشور حدود ۸۷ هزار نفر به کرونا مبتلا شدهاند و حدود ۴٫۶۰۰ نفر جان خود را از دست دادهاند؛ که از این دید چین اکنون جزو ۸۰ کشور پرمبتلا نیز محسوب نمیشود.
سایر کشورهایی که عملکرد موفقی در مهار کرونا داشتهاند عبارتند از:
۶٫ تایلند: ۱۱,۶۸۰ مبتلا و ۷۰ جانباخته
۵٫ ویتنام: ۱٫۵۳۶ مبتلا و ۳۵ جانباخته
۴٫ سنگاپور: ۵۹٫۰۵۹ مبتلا و ۲۹ جانباخته
۳٫ ایسلند: ۵٫۹۵۶ مبتلا و ۲۹ جانباخته
۲٫ تایوان: ۸۴۳ مبتلا و ۷ جانباخته
۱٫ نیوزلند: ۲٫۲۴۶ مبتلا و ۲۵ نفر جانباخته
فراموش نکنید که …
فراموش نکنید که کشورهایی مانند هند، آمریکا و برزیل که تعداد بالایی از مبتلایان و جانباختگان از خود به جا گذاشته اند دارای جمعیت بیشتری نسبت به نیوزلند یا سنگاپور هستند. به طبع نظارت بر مهار کرونا و پیاده سازی استراتژیهای مختلف در کشورهای کم جمعیت بسیار آسانتر خواهد بود.
بنابراین قضاوت عملکرد یک کشور تنها بر اساس آمار مبتلایان و جانباختگان کار دقیقی نخواهد بود و باید پارامترهای دیگری مانند میزان توسعهیافتگی و امکانات موجود در آن کشور، جمعیت و دهها عوامل موثر دیگر را نیز درنظر گرفت.
منبع: گوگل نیوز