کاهش دامنه نوسان باعث میشود نقدشوندگی بازار زیر سوال برود و نتوانیم سهم هایمان را در همان روزی که دلمان میخواهد بفروشیم. بنابراین این عیب بزرگ تصمیم مذکور است
به گزارش رتبه آنلاین از تحلیل بازار، روز گذشته رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از اتخاذ چهار تصمیم مهم در جلسه (شنبه) شورایعالی بورس خبر داد و گفت: در این جلسه مقرر شد تا دامنه نوسان خرید و فروش سهام از منفی دو تا مثبت ٦ درصد تغییر کند.
طبق گفته دهقان دهنوی دامنه نوسان از روز شنبه ۲۵ بهمن ماه تغییر خواهد کرد. از آنجاکه تصمیمات شورایعالی بورس پس از ۷۲ ساعت قابلیت اجرا دارد و بر همین اساس، از روز شنبه ۲۵ بهمن ماه، این تغییر اعمال خواهد شد.
فعالان بازار بعدازظهر روز گذشته، بلافاصله پس از این خبر روند فردای بازار را مثبت پیشبینی کردند و سهامداران خرد نیز امیدشان به بازگشت سرمایههای از دست رفته بیشتر بیشتر شد. هرچند این تصمیم در بازه زمانی کوتاه میتواند به جبران ضرر سهامدارانی که به دعوت دولت به بورس آمدند کمک کند، اما آیا نظر کارشناسان امر نیز همین است؟ در ادامه سیدهادی میرعلمی نظر خود را دراین باره به ما میگوید. آیا میتوانیم با این دامنه نوسان بر ارزش شرکتها نیز تاثیر بگذاریم؟ پاسخ منفی است
سیدهادی میرعلمی، کارشناس مسائل اقتصادی و بازار سرمایه ضمن اشاره به تصمیم اخیر شورایعالی بورس مبنی بر کاهش دامنه نوسان به حداکثر منفی ۲ درصد و مثبت ۶ درصد، بیان کرد: در ابتدا که میخواهیم ذات بازار را بشناسیم باید ببینیم بازارهای مالی هدفشان چیست و باید به چه سمتی پیش بروند. در بازار مالی بورس سهام شرکت هایی که دارای ارزش هستند معامله میشوند و این فرآیند عرضه و تقاضا باید ما را به این سمت ببرد که قیمتهای سهام به سمت ارزشهای خود حرکت کنند.
وی افزود: جایی ممکن است به سمت بالای ارزش حرکت کنند که حباب مثبت شکل میگیرد و گاهی ممکن است زیر ارزش برسند که حباب منفی است. باید در محدوده این مرزها در نوسان باشند. اگر بخواهیم با ابزارهایی مانند دامنه در این عرضه و تقاضا خللی ایجاد کنیم آیا با این تصمیم میتوانیم با این دامنه نوسان بر ارزش شرکتها نیز تاثیر بگذاریم؟ پاسخ منفی است.
میرعلمی تاکید کرد: بنابراین باید بدانیم که تغییر دامنه نوسان در بلندمدت نمیتواند هیچ اثری داشته باشد تا بازار به سمت و سوی درست خودش پیش برود. بنابراین چنین تصمیماتی گاهی برای حمایت از بازار گرفته میشود اما فکر میکنم این تصمیمات درنهایت به نفع بازار پیش نخواهد رفت. یکی از معایب بزرگی که این تصمیم دارد این است که میتواند نقدشوندگی بازار را کمی ضعیف کند.
بازار باید به روند خودش ادامه میداد. دید ما نباید اینطور باشد که بخواهیم بازار را برگردانیم. بازاردر ذات خودش یک بخش تقاضا دارد که خودش باید براساس دیتاها به این نتیجه برسد که خودش تصمیم به بازگشت بگیرد
جذابیت خرید کاهش پیدا میکند
این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: روزهای ابتدایی ریزش بازار در شهریور ماه را فراموش نکردهایم که سهمها در صف فروشی بودند که خریدار نداشتند! زمانی که دامنه پایین نوسان منفی ۲ درصد میشود جذابیت خرید نسبت به منفی ۵ پایین تر است و احتمال دارد که باعث شود برخی از خریداران ترجیح دهند در روزهای بعدی خرید خود را انجام دهند.
تحلیلگر بازار سرمایه میگوید که این امر باعث میشود نقدشوندگی بازار زیر سوال برود و ما نتوانیم سهم هایمان را در همان روزی که دلمان میخواهد بفروشیم. بنابراین این عیب بزرگ تصمیم مذکور است و در کل بازارهای مالی معتبر جهان به این سمت میروند که دامنههای نوسان نباشد و بازارها بتوانند با عرضه و تقاضا به سمت ارزشهای ذاتی و واقعی شرکتها بروند.
میرعلمی معتقد است که متاسفانه این تصمیمات خلاف عمق بخشیدن به بازار و روند توسعه دادن بازارهای مالی است. ما به جای اینکه به سمت جلو حرکت کنیم و بهتدریج دامنه نوسان را بیشتر کنیم و درنهایت آن را برداریم یک گام به سمت عقب برداشتیم و بخشی از دامنه نوسان را به دلیل حمایت از بازار حذف میکنیم.
او تاکید میکند که این مسئله فقط به این معنی است که سهمها نباید منفی شوند و به اصلاح و عرضه بازار آسیب وارد میشود. این آسیبهای میتواند مشکلات بزرگ تری را در پی داشته باشد. درکل نظر من با این سیاستها مخالف است.
میرعلمی افزود: هرچند فکر میکنم این تصمیمات قطعا موقتی است و مجدد بازار به سمت دامنه متقارن پیش میرود. در دامنه نامتقارن تصمیماتی بوده که در شرایط خاص گرفته شده در دی ماه سال گذشته با شهادت سردار سلیمانی این اتفاق افتاد اما آن زمان، شرایط خاصی حاکم بود و آن زمان شرایط سیاسی و امنیتی کشور آن تصمیم در آن لحظه درست بود و تا یک هفته هم بیشتر برقرار نبود.
این کارشناس مسائل اقتصادی درادامه اشاره کرد که بعد از ریزش ۵۰ درصدی بازار اکنون زمان این کار نبود و فایدهای نخواهد داشت.
نباید باتصمیمات مداخله گرایانه سعی کنیم بازار را برگردانیم!
وی اظهارکرد: بازار باید به روند خودش ادامه میداد. دید ما نباید اینطور باشد که بخواهیم بازار را برگردانیم. بازار در ذات خودش یک بخش تقاضا دارد که خودش باید براساس اطلاعات و دادهها به این نتیجه برسد که خودش تصمیم به بازگشت بگیرد.
میرعلمی خاطرنشان کرد: یعنی خرد جمعی براساس پارامترهای بنیادی که میتواند تورمی باشد که داراییهای شرکتها و سودآوری آنها را افزایش دهد و درآن صورت پول باهوش است و خودش به سمت بازار روانه میشود وضعیت به روند اصلی خودش بر میگردد.
کارشناس بازار سهام در انتها معتقد است این تجربه بوده و خواهد بود که هر زمان ما قصد داشتیم خودمان بازار را برگردانیم، نتیجه خوبی حاصل نشده است و این تصمیمات محکوم به شکست است. بازار برای بازگشت خودش باید به نتیجه برسد. من مخالف این طرح بودم اما باید ببینیم چه اتفاقی میافتد.