در قانون رفع موانع و افزایش بهره وری، بازار گردانها از مالیات معافند
به گزارش رتبه آنلاین، درحال حاضر رتبه اقتصاد ایران در بین اقتصادهای بزرگ جهان در میان ۲۰ و بورس کشور در میان ۳۰ بورس بزرگ دنیا قرار دارد که این موضوع خود به تنهایی نشان از یک شکاف است. این نکته را شاپورمحمدی رئیس کنونی سازمان بورس اوراق بهادار و پیش از انتصاب به این سمت مطرح کرده بود . او از این نکته به عنوان یک موضوع یاد کرده بود که در بازار سرمایه ایران کارهای بسیاری برای انجام شدن وجود دارد. از همین رو، او در ابتدای انتصاب در این کسوت، برنامههای خود را در سازمان بورس و اوراق بهادار اینگونه تشریح کرد: توسعه ابزارهای مالی جدید، فروش استقراضی و خرید اعتباری، افزایش تعاملات بازار پول و نهادهای مالی، افزایش تعاملات با مجلس شورای اسلامی، توسعه نهادهایی که در بازار سرمایه هستند، یکسان سازی نرخ ها، گسترش تعاملات بین المللی، مقررات زدایی، جلب مشارکت بازار سرمایه، فرهنگ سازی بازار سرمایه از طریق رسانه ها و تقویت سودآوری و بهره وری شرکت ها.
مرورمهمترین برنامههای سازمان بورس که از سوی شاپور محمدی در ابتدای حضور او در این سمت حاکی از این نکته است که برخی از موضوعات عملیاتی شده و برخی دیگرنیز در دست اقدام است. اما در میان این برنامهها، یکی از موضوعات اساسی که شاید در حوزه بازار سرمایه به خوبی مد نظر اصحاب این حوزه نبوده است، «تقویت سودآوری و بهره وری شرکت ها» است که باید به صورت جداگانه در کلام و عمل او بررسی شود. ازهمین رو در ادامه برخی از مهمترین دیدگاه های او در این بخش را مرور کرده ایم که می خوانید:
عامل اصلی رشد اقتصادی، رشد بهره وری و نوآوری
شاپور محمدی، معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی در بیان چگونگی دستیابی به نرخ تورم تک رقمی و افزایش رشد اقتصادی در کشور، با اشاره به اینکه همواره در مساله تورم، تنظیم سیاست های طرف تقاضا مورد توجه قرار می گیرد، گفت: سیاست های طرف تقاضا غالبا منجر به بازتوزیع منابع مالی در بخش های مختلف اقتصادی می شود، اما سیاست های طرف عرضه در عین حالی که تولید را افزایش می دهد، موجب کاهش تورم نیز می شود.
وی معتقد است هنگامی که تورم رکودی در کشور وجود دارد، باید با سیاست های اصلاح قوانین و مقررات و همچنین با ارتقای تکنولوژی و سطح بهره وری، سیاست های طرف عرضه را اصلاح و اجرا کرد تا بتوانیم به صورت همزمان هم تولید را افزایش داده و هم قیمت ها را کاهش دهیم.
معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه این راهی است که در بلندمدت توانایی کاهش تورم را دارد، عنوان کرد: توجه به این مساله سبب خواهد شد که اقتصاد نسبت به گذشته از رفاه بیشتری برخوردار شود.
سیاست های سمت تقاضا معمولا هنگامی که برای افزایش رشد اقتصادی به کار گرفته می شوند، قادر هستند تورم زا باشند، اما در طرف مقابل، سیاست های طرف عرضه به این صورت نیستند. از این جهت سیاست های طرف عرضه به سیاست های طرف تقاضا ترجیح دارد، اما به دلیل اینکه اجرای آن مشکل است، معمولا دولت ها به سیاست های طرف تقاضا بیشتر تاکید و توجه دارند. بنابراین با توجه به اظهارات محمدی می توان دریافت در عین حالی که سیاست های طرف تقاضا مهم هستند، در بلندمدت سیاست های طرف عرضه هستند که سمت و سوی اقتصاد را هم از نظر نرخ تورم و هم از نظر رشد اقتصادی تعیین می کند.
محمدی با اشاره به اینکه در شرایط پس از تحریم و در صورت آزاد شدن منابع بلوکه شده کشور عامل اصلی رشد اقتصادی، رشد بهره وری و نوآوری است، معتقد است که حتی اگر منابع ایران در خارج از کشور آزاد شود، ما به حالتی برمی گردیم که قبل از تحریم ها وجود داشت؛ آیا قبل از تحریم ها هیچ گونه مشکلی در اقتصاد کشور نداشتیم؟ آیا با تورم و رکود دست وپنجه نرم نمی کردیم؟
معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: ما باید کشورمان را از نظر نوآوری و ابداع، غنی کنیم و اگر بتوانیم این کار را انجام دهیم، قادر هستیم که در اقتصاد، روند رشد بلندمدت را تغییر دهیم.
وی تصریح کرد: بنابراین مشاهده می شود که دنیا برای افزایش رشد اقتصادی، به نوآوری و بهره وری تکیه کرده و مابقی سیاستها، به نوعی هستند که عدم تعادل های کوتاه مدت را از بین می برند. لذا پیشنهاد می شود که برای افزایش رشد اقتصادی و نیزجلوگیری از رشد نرخ تورم، منابع آزاد شده از تحریمها را صرف واردات تکنولوژی به کشور کنیم.
سودآوری با افزایش بهره وری دانش بنیانها
رییس سازمان بورس در حوزه ارتقای سود و بهره وری معتقد است: در حال حاضر سودآوری شرکت ها، تعیین کننده قیمت سهام است و شرکت های دانش بنیان میتوانند با افزایش بهره وری و مدیریت مالی دانش محور، سودآوری بنگاه های اقتصادی را تضمین کنند و در نهایت کل اقتصاد کشور از آن منتفع خواهد شد.
او افزود: با تلاش سازمان بورس، شرکت فرابورس و همچنین همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اقدامات مهمی برای حضور شرکت های دانش بنیان در بازار سرمایه انجام شده است.
محمدی با بیان اینکه در حال حاضر اقتصاد جهانی از منابع طبیعی و سنتی به سمت اقتصاد دانش محور حرکت کرده است، گفت: ما در دنیا دو نوع توسعه داریم. توسعه خود به خودی که مبتنی است به علم فیزیک و شیمی و زیست و توسعه آگاهانه که مبتنی بر برنامه ریزی، سیاست گذاری و علم اقتصاد و علوم انسانی است.
وی افزود: اگر به تجربه اقتصادی دنیا نگاه کنیم خواهیم دید، مدل صنایع پیشرو تغییر کرده اند و شکل های جدید جایگزین آنها شده اند که کاملاً متفاوت اند و بر پایه دانش و نوآوری قرار دارند.در بازارهای سرمایه جهان، در ابتدا دارایی و ارزش شرکت های دانش بنیان بالا نبود اما به سرعت شرایط تغییر کرد. به عنوان مثال هر سهم شرکت های مبتنی بر آی تی و فناوری اطلاعات صدها دلار داد و ستد می شود.
رییس سازمان بورس خاطر نشان کرد: در جهان 70 درصد عرضه های اولیه با صندوق های جسورانه در ارتباط هستند و یا به وسیله آنها انجام می شود.
محمدی با تأکید بر تغییرات اقتصاد و حرکت آن به سمت دانش و علم گفت: نزدک به بورس تکنولوژی معروف شده است و در بورس های لندن، هند و ترکیه نیز شرکت های دانش بنیان و SMEها رشد بسیار خوبی را تجربه کرده اند و این شرایط در ایران نیز درک شده و توجه خوبی به شرکت های دانش محور شده است.
رییس سازمان بورس عنوان کرد: شرکت های دانش بنیان نه تنها خود می توانند سودآور باشند بلکه شرایط سودآوری کارخانه ها و بنگاه های تولیدی را فراهم خواهند کرد.
محمدی تأکید کرد: در حال حاضر سودآوری شرکت ها، تعیین کننده قیمت سهام است و شرکت های دانش بنیان می توانند با افزایش بهره وری و مدیریت مالی دانش محور، سودآوری بنگاه های اقتصادی را تضمین کنند و در نهایت کل اقتصاد کشور از آن منتفع خواهد شد.
کارایی و بهره وری در بازارها
محمدی همچنین با اشاره به سیاستهای اقتصاد مقاومتی، کارایی و بهره وری را بحث مهم هر بازاری عنوان کرد و گفت: از نکات مهم اقتصاد مقاومتی، اصلاح و تقویت همه جانبه نظام مالی با هدف پاسخگویی اقتصاد و پیشگامی در تقویت بخش واقعی است.
رییس سازمان بورس با تاکید بر اینکه در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی بازار سرمایه برنامه های خوبی را اجرا کرده و در دست اجرا دارد گفت: تازگیها ابزار اختیار فروش تبعی در بازار راه اندازی شده اما اختیار خرید و فروش مستقل که در دنیا مرسوم است هنوز در بورس ما اجرا نشده که اجرای آن بسیار مهم است.
وی با اشاره به اینکه ابعاد راه اندازی این ابزار در کشور ما کمتر مورد توجه قرار گرفته است اظهار داشت: برخی تصور می کنند آپشن ها راه اندازی شده است تا افراد سود کسب کنند در صورتی که راه اندازی این ابزار در بورس اهداف دیگری به دنبال دارد.
وی افزود: بر این اساس یکی از این اهداف این است که شرکتهای سرمایه گذاری و صندوق ها بتوانند از پرتفویی که به عنوان استراتژی بلندمدت است درآمد کسب کنند و این بخش مهم کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
محمدی افزود: زمانی که قیمت اختیار سهم با سهم مقایسه می شود به موازنه بازار کمک می کند که جزو اهداف مهم و کلان است. بعلاوه این که ابزار اختیار باعث ثبات بازار می شود که یکی از اهداف مهم اقتصاد مقاومتی نیز ثبات بازارهاست.
وی با اشاره به این که کمیته فقهی سازمان بورس زحمات زیادی در این زمینه کشیده است ادامه داد: ابزارهای بدهی هم تماما اسلامی است و ما در کشور به طور تقریبی دارای همه اوراق مالی- اسلامی دنیا معامله می شود و امیدواریم در ماه های آتی در حوزه مالکیتی و اوراق بدهی در این حوزه باشیم.
معافیت مالیاتی در قانون افزایش بهره وری
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار همچنین در این خصوص خبر داده است که پس از ۵۰ سال از فعالیت بورس ایران راه اندازی ابزار اختیار خرید معامله مورد استفاده قرار می گیرد.
او گفت: معاملات اختیار خرید سهام برای سرمایه گذار یک فرصت سرمایه گذاری است و ثبات بخشی و بیمه سهام از دستاورد های ابزار اختیار معامله سهام است.
وی گفت: پس از ۵۰ سال از فعالیت بورس ایران راه اندازی ابزار اختیار خرید معامله مورد استفاده قرار می گیرد قراردادهای اختیار خرید معامله برای صندوق های سرمایه گذاری و شرکت های سرمایه گذاری بسیار جذاب خواهد بود.
وی گفت: تمامی ضوابط شرعی در این ابزارها رعایت شده است، مدل این ابزارها بر مبنای مدل اروپایی است و ابزار اختیار خرید ذرت هم بزودی در بورس کالا کلیدمی خورد.
محمدی گفت: در قانون رفع موانع و افزایش بهره وری همه بازار گردان ها از مالیات نیم درصدی معاف هستند،باید از این امکان بهره برد.
ارتقای بهره وری با همکاری های خارجی
شاپور محمدی همچنین در حوزه افزایش همکاری های خارجی و ارتقای بهره وری بازار سرمایه هم، گفت: با شفافیت موجود در بازار سرمایه ، پتانسیل خوبی برای حضور سرمایههای خارجی وجود دارد و این بازار به عنوان یکی از درگاههای اصلی ورود سرمایه خارجی مطرح است؛ به این دلیل که این بازار ریسک کم و سودآوری بالایی دارد و همچنین قوانین حمایت از سرمایه گذاران خارجی به خوبی در ایران تدوین شده است.
او خاطر نشان کرد: این سازمان در راستای شفاف سازی، توسعه گزارشگری مالی بین المللی را با همکاری بانک مرکزی و بیمه مرکزی در دستور کار خود قرار داده است؛ ضمن اینکه تدوین دستورالعمل شناسایی مشتریان حقیقی و حقوقی در بازار سرمایه این اطمینان را می دهد که قوانین مرتبط با مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم رعایت شود.
وی با اشاره به این که خوشبختانه سه مجوز برای سه موسسه رتبه بندی داخلی که شریک خارجی دارند، صادر شده است ادامه داد: امیدواریم موسسات خارجی نیز کمک کنند تا اوراق منتشره در بازار سرمایه ایران، از رتبه قابل اتکا برخوردار باشد.
محمدی اذعان داشت: دراین راستا مشارکت در تدوین لایحه حاکمیت شرکتی نیز صورت گرفته و این مقوله نیز در حوزه بیمه مرکزی و بانک مرکزی وسازمان بورس درحال پیگیری است.
وی افزود: این موارد ازجمله مواردی هستند که به سرمایه گذاران خارجی اطمینان می دهد تا مدیران شرکتها و حسابرسان داخلی، در راستای منافع سرمایه گذاران گام برداشته و اطمینان معقولی در حفاظت و صیانت ازسودهای ایجاد شده در شرکت به نفع سرمایه گذاران ارایه دهد.