شنبه 3 آذر 1403
خانهخبراقتصادیخودرو، بورس و اوراق معطل برگزاری انتخابات!

خودرو، بورس و اوراق معطل برگزاری انتخابات!

فعالان سه بازار خودرو، سهام و اوراق دولتی، چشم‌انتظار پساانتخابات هستند و همین دیده‌بانی اوضاع باعث تغییر در نبض معاملات شده است. در بازار خودرو، طی روزهای اخیر، رکود معاملاتی سنگین‌تر شده است.

خودرو، بورس و اوراق معطل برگزاری انتخابات!

این اتفاق به‌دلیل تقابل تحلیل‌ها در دو سمت عرضه و تقاضا از بابت نحوه اثرگذاری متغیر بیرونی بر نبض قیمت‌ها است. در بازار سهام نیز سرمایه‌گذاران می‌خواهند با دید روشن تصمیم بگیرند. همچنین در هفته چهارم معاملات در بازار اوراق دولتی، تقاضایی ثبت نشد که به نظر می‌رسد منشأ این رویداد، قصد خریداران برای اقدام در هفته‌های پس‌از انتخابات باشد.

    یک روز مانده به برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، بازار خودرو همچنان در رکودی سنگین قرار دارد، رکودی که از چند هفته قبل بر بازار مستولی شده است. این اتفاق البته بی‌سابقه و جدید نیست، چه آنکه معمولا هفته‌های قبل از انتخابات، دوران انتظار بازارها به‌خصوص خودرو است. امسال نیز همین اتفاق رخ داده، به نحوی که بسیاری از شهروندان خرید و فروش خودرو را به بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری موکول کرده‌اند. تصور ایرانی‌ها این است که واکنش بازارها به فرد منتخب انتخابات ریاست‌جمهوری پیش رو، متفاوت خواهد بود و هم احتمال افت وجود دارد و هم خیز. به عبارت بهتر، بسته به اینکه چه کسی برنده انتخابات شود، انتظارات تورمی شهروندان دچار نوسان خواهد شد و به تبع آن، بازار ارز هم نوسانی می‌شود. بنابراین بازار خودرو نیز به تبعیت از این دو عامل (انتظارات تورمی و نرخ ارز) نوسان را تجربه خواهد کرد، به نحوی که هم احتمال افت نرخ در این بازار وجود دارد و هم رشد. تصور کلی این است برنده انتخابات در کند شدن یا سرعت گرفتن مذاکرات برجامی اثرگذار خواهد بود، این همان عاملی است که می‌تواند انتظارات تورمی و نرخ ارز را تکان دهد. از چند هفته قبل، مذاکرات برجامی در وین آغاز شده و طرفین در حال فراهم کردن شرایط لازم برای احیای برجام هستند. این در حالی است که گفته می‌شود امریکایی‌ها برای اعلام نظر نهایی درباره برجام، منتظر مشخص شدن نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری ایران هستند.

     بازار در انتظار فرجام انتخابات

    با توجه به مواضع کاندیداهای ریاست‌جمهوری درباره برجام، آنهایی که از شانس بالاتری برای برنده شدن برخوردارند، مخالفت خاصی با اصل برجام نداشته و بیشتر در روش اجرا و مدل مذاکرات با امریکا و دیگر کشورها موافق نظرات یکدیگر نیستند. بنابراین اگر فرض را بر این بگذاریم که در نهایت یکی از همین کاندیداها برنده انتخابات خواهد شد، برجام شانس زیادی برای احیا خواهد داشت، فقط ممکن است احیای آن عقب بیفتد، تسریع شود یا در همین مدار فعلی پیش برود. تصور کلی شهروندان این است که اگر کاندیدای منتسب به جناح حساس به برجام، رای بیاورد، مذاکرات به کندی پیش خواهد رفت و امکان دارد حصول نتیجه به بعد از تشکیل دولت سیزدهم موکول شود. در این صورت احتمالا با رشد موقت انتظارات تورمی و نرخ ارز مواجه خواهیم شد، بنابراین بازار خودرو نیز متاثر از این اتفاقات با صعود نرخ روبه‌رو می‌شود. این اتفاق بارها به‌خصوص طی سه سال گذشته رخ داده، به نحوی که با نوسان انتظارات تورمی و نرخ ارز، منحنی نرخ در بازار خودرو هم بالا و پایین شده است. معمولا هرگاه انتظارات تورمی رشد کرده و نرخ ارز هم بالا رفته، منحنی نرخ در بازار خودرو نیز به تبعیت از آنها صعودی شده است. از آن سو با کاهش تورم انتظاری و عقب‌نشینی بازار ارز، خودرو هم کوتاه آمده است. نکته دیگر اینجاست که اتفاقات سیاسی همواره نقش مهمی در افت و خیز انتظارات تورمی و بازارها داشته است، چه در حوزه سیاست خارجی و چه در حوزه مسائلی مانند انتخابات. هرچه هست، به نظر می‌رسد در صورت برنده شدن کاندیدای منتسب به جناح حساس به برجام، روند مذاکرات برجامی کند می‌شود و بازار خودرو احتمالا با رشد نرخ مواجه خواهد شد. اتفاقا طی هفته‌های گذشته، خودروسازان با افت تولید محصولات پر تیراژشان مواجه شده‌اند و این موضوع نیز یکی از دلایل رکود بازار خودرو بوده است. بنابراین اگر این روند ادامه داشته باشد و جناح حساس به برجام نیز برنده انتخابات شود، بازار افزایش نرخ قابل‌توجهی را به خود خواهد دید. از آن سو اما در صورتی که کاندیدای منتسب به جناح مقابل، برنده انتخابات شود، این احتمال وجود دارد که روند احیای برجام تسریع شده یا حداقل کند نشود. این موضوع می‌تواند شوک منفی به انتظارات تورمی بدهد یا حداقل مانع تشدید آن شود، بنابراین بازار ارز نیز تکانه شدیدی را به خود نخواهد دید و به تبع اینها، منحنی نرخ در بازار خودرو هم در آرامش خواهد بود. حتی این احتمال وجود دارد که در صورت کاهش انتظارات تورمی و نرخ ارز، منحنی نرخ خودرو نیز سر به زیر شود. در آینده نیز اگر برجام احیا و تحریم‌ها لغو شوند، شوک منفی دیگری به بازار خودرو وارد خواهد شد که می‌تواند منحنی نرخ را سر به زیرتر بکند.

     افزایش نرخ در بازار خودرو

    به بازار خودرو برویم و ببینیم این هفته در آن چه گذشته و منحنی نرخ چه وضعی دارد. با وجود رکود معاملات، این هفته نیز مانند هفته گذشته، قیمت‌ها در بازار بالا رفتند. به نظر می‌رسد دلیل اصلی رشد نرخ خودرو در بازار طی این هفته‌ها، روند صعودی در بازار ارز بوده است. طبق اخبار رسیده از بازار درحال‌حاضر پژو پارس در مدل LX، قیمتی برابر با ۲۷۸ میلیون تومان دارد. این نرخ نشان می‌دهد خودروی موردنظر نزدیک به ۴میلیون تومان صعود کرده است. همچنین برای پژو ۲۰۶ تیپ ۲ نیز تا ۲۱۴ میلیون تومان هم نرخ پیشنهاد می‌شود، هرچند قیمت‌های پیشنهادی کمتر نیز به چشم می‌آید. این خودرو در مقایسه با هفته گذشته بیش از ۶ میلیون تومان رشد نرخ داشته است. از بازار مدل صندوق‌دار ۲۰۶ هم خبر می‌رسد نرخ این خودرو تا مرز ۲۶۰ میلیون تومان پیشروی کرده است که نشان از صعود بیش از ۵ میلیون تومانی این خودرو دارد. در مورد پژو ۲۰۶ تیپ۵ نیز فعالان بازار از صعود نرخ این خودرو تا ۲۶۵ میلیون تومان خبر می‌دهند. این محصول نیز چیزی حدود ۵ میلیون تومان رشد نرخ را تجربه کرده است.

    اما برای خرید پژو ۲۰۷ اتومات، چیزی حدود ۳۹۰ میلیون تومان باید هزینه کرد، حال آنکه مدل دنده‌ای آن را می‌توان تا ۲۸۰ میلیون تومان نیز خرید. سری اما به بازار سمند و پژو ۴۰۵ بزنیم. طبق اطلاعات رسیده از بازار، برای سمند در مدل EF۷ قیمتی برابر با ۲۲۰ میلیون تومان هم پیشنهاد می‌شود. برای خرید پژو ۴۰۵ نیز باید دو، سه میلیون تومان بیشتر هزینه کرد. اما رانا نیز با افزایش نرخ در بازار مواجه شده، چه آنکه برای خرید آن ۲۳۵ میلیون تومان نیاز است. همچنین برای خرید دنا در مدل معمولی هم باید ۲۷۵ میلیون تومان هزینه کرد، این در حالی است که نرخ مدل پلاس و غیر اتوماتیک این محصول به ۳۵۵ میلیون تومان رسیده است. اگر مشتری دنا پلاس توربو شارژ اتومات هستید نیز باید چیزی حدود ۴۳۰ میلیون تومان برای آن کنار بگذارید.

    اما نگاهی هم به نرخ محصولات سایپا و پارس خودرو در بازار بیندازیم. طبق اطلاعات کسب شده از بازار، درحال‌حاضر برای خرید کوئیک دنده‌ای در مدل R باید ۱۵۴ میلیون تومان هزینه کرد. همچنین نرخ مدل اتومات پلاس این خودرو نیز به ۲۰۸ میلیون تومان رسیده است. برای خرید تیبای معمولی هم نیاز به ۱۳۲ میلیون تومان پول دارید و مدل هاچ بک این خودرو نیز چند میلیون تومان گران‌تر از آب در می‌آید. در نهایت اینکه نرخ ساینا اس در مدل دنده‌ای نیز به ۱۵۳ میلیون تومان رسیده است و برای مدل پلاس آن هم تا ۱۶۴ میلیون تومان نرخ پیشنهاد می‌شود.

     

    منبع: دنیای اقتصاد
    اخبار مرتبط

    ارسال یک پاسخ

    لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
    لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید

    بیشترین بازدید