پنج‌شنبه 1 آذر 1403
خانهبازار پولی مالیبازار سرمایه (بورس)افزایش شفافیت اطلاعاتی با حذف پیش‌بینی سود

افزایش شفافیت اطلاعاتی با حذف پیش‌بینی سود

روز چهارشنبه یک کارگاه آموزشی نحوه گزارش‌دهی در سیستم جدید افشای اطلاعات که گزارش تفسیری مدیریت گفته می‌شود، با حضور رئیس سازمان بورس برگزار شد.در این کارگاه شاپور محمدی به ضرورت تغییر سیستم گزارش‌های پیش‌بینی سود هر سهم اشاره کرد و شیوه جدید گزارش‌دهی را راهی برای افزایش عمق تحلیل در بورس تهران دانست. در این سمینار آموزشی بر نقش گزارش‌های تفسیری مدیریت در افزایش شفافیت اطلاعات تاکید شد.

به گزارش رتبه آنلاین، به گفته شاپور محمدی این نحوه از گزارش‌دهی می‌تواند به کاهش زمان توقف نمادها منجر شود.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان این مطلب به علت روی آوردن سازمان بورس توسعه و مطالعات اسلامی گذاشته شد، ادامه داد: بررسی‌ها نشان داد که غالب توقف‌ها به دلیل تعدیل گزارش پیش‌بینی سود صورت می‌گرفت. تحقیقات تکمیلی و تطبیقی با بورس‌های جهان نشان داد، غالب کشورها الزامی برای پیش‌بینی سود ندارند و در برخی کشور‌ها ارائه پیش‌بینی سود ممنوع است. محمدی به روند جایگزینی گزارش تفسیری مدیریت، به جای پیش‌بینی سود اشاره کرد و گفت: طی بررسی‌های به عمل آمده مشخص شد تمامی ناشران پذیرفته‌شده در بورس‌های جهانی، همراه با صورت‌های مالی گزارشی ارائه می‌کنند که مدیریت شرکت از طریق این گزارش تلاش می‌کنند تا سهامداران را نسبت به وضعیت گذشته، جاری و آینده مطلع سازند.

وی درباره ضرورت گزارش تفسیری گفت: صورت‌های مالی تمام اطلاعات مورد نیاز استفاده‌کنندگان را برای تصمیم‌گیری به همراه ندارد، چون صورت‌های مالی عمدتا بیانگر آثار مالی رویدادهای گذشته است و معیارهای غیر مالی عملکرد یا چشم‌اندازها و برنامه‌های آتی را به همراه ندارد. دکتر محمدی با بیان اینکه اتکای بازار به یک عدد کلی به نام EPS برای بازار و سرمایه‌گذاران مساله‌ساز شده بود، گفت: اتکای صرف به عدد پیش‌بینی درآمد هر سهم باعث غفلت از وضعیت کلی شرکت و گمراهی سرمایه‌گذاران بود. سخنگوی سازمان بورس درخصوص اینکه آیا گزارش تفسیری باعث کاهش محتوای اطلاعاتی می‌شود، گفت: نه تنها این موضوع منجر به کم شدن محتوای اطلاعاتی نمی‌شود بلکه بعضی از شرکت‌ها جدیت بیشتری برای انتشار اطلاعات دارند و سرعت انتشار اطلاعات بالا رفته است.

وی با بیان اینکه کشور ما از نظر سطح دانش مالی و قدرت تحلیل در شرایط مطلوبی قرار دارد، گفت: کشور ما آمادگی کامل درخصوص تحلیل‌های صورت‌های مالی را دارد. محمدی گفت: هیچ مقرراتی نمی‌تواند بی‌نیاز از اصلاح باشد.  سازمان بورس همان‌طور که قبل از دستور‌العمل از طریق فراخوان به دنبال دستیابی به نظرات کارشناسان بود هم اکنون نیز از پیشنهادهای کارشناسان استقبال می‌کند تا روند گزارش‌دهی فعلی بهبود پیدا کند. در این میان حسن امیری، معاون نظارت بر بورس‌ها با اشاره به روند تغییرات اعمال شده در قوانین بورسی بیان کرد: پس از فعالیت‌های مطالعاتی مرکز پژوهش‌های سازمان، نظرات واحد‌های مختلف اخذ و تلاش شد دیدگاه بخش‌های مختلف بازار دیده شود. این مصوبه در نهایت در تاریخ نهم آذرماه اجرایی شد که بر اساس آن ناشران و حسابرسان باید عملکرد خود را با آن منطبق کنند. وی همچنین مزیت‌های تغییر این دستورالعمل‌ها را اینچنین برشمرد: این تغییرات می‌تواند سطح افشای اطلاعات، سرعت اطلاع‌رسانی و نقدینگی موجود در بازار را افزایش دهد. بنابراین می‌توان تحولات قابل توجه در بازار را پیش‌بینی کرد. وی در توضیح معایب گزارش‌های پیش‌بینی سود گفت: مهم‌ترین نقص این نوع گزارش‌ها مربوط به اطلاعات ریز بودجه است. دومین موضوع دستکاری قیمت سهم است. در این زمینه مدیران و افرادی که دسترسی به اطلاعات نهانی شرکت‌ها دارند می‌توانند قیمت سهم را کنترل کنند. متاسفانه طی سال‌های اخیر این موضوع موجب شد پرونده‌های تخلفات زیادی شکل بگیرد.

امیری در ادامه دیگر ایرادات وارده به گزارش پیش‌بینی EPS را برشمرد و گفت: یکی از دغدغه‌های ناشران طی سال‌های اخیر ارائه پیش‌بینی برای اقلامی بود که اطلاعات آن تحت کنترل اعضای هیات مدیره نبود.  این مقام مسوول خاطر‌نشان کرد: مجموعه این عوامل باعث شد که این تصمیم مهم و جایگزینی گزارش تفسیری به جای پیش‌بینی EPS در دستور کار نهاد ناظر قرار بگیرد. در این بین نهاد ناظر نیز انتظاراتی از فعالان بازار و ناشران دارد. وی در تشریح این انتظارات گفت: در این زمینه ناشران باید گزارش تفسیری را به موقع و هر چه سریع‌تر ارائه دهند و همچنین خوراک و بسته اطلاعاتی تهیه شده از سوی ناشران باید شامل دقیق‌ترین جزئیات فعالیت شرکت‌ها باشد. امیری همچنین افزود: حاصل این تغییرات افزایش نظارتی بورس و فرابورس است. بورس‌ها باید طبق زمان‌بندی‌های تعریف‌شده اطلاعات را درخواست کنند. در نهایت بخشی از این نظارت‌ها از کانال بورس و بخش دیگر از طریق نهاد ناظر انجام می‌شود. وی درخصوص دیگر تغییرات این دستور‌العمل‌ها عنوان کرد: رویه‌های نانوشته سازمان بورس با این تغییرات به دستور‌العمل تبدیل شده است. در این دستور‌العمل آمده است اگر سهمی طی ۵ روز کاری تا ۲۰ درصد نوسان مثبت و منفی داشته باشد نماد به‌صورت خودکار متوقف می‌شود و شرکت موظف به ارائه گزارش است. همچنین اگر نمادی طی ۱۵ روز کاری تا ۵۰ درصد نوسان داشته باشد بعد از توقف نماد شرکت موظف به برگزاری کنفرانس اطلاعاتی است. معاون اجرایی سازمان بورس در پایان یکی از نکات مهم دستور‌العمل جدید را مصادیق افشای اطلاعات با اهمیت دانست.

منبع : دنیای اقتصاد

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید