یکشنبه 4 آذر 1403
خانهخبراقتصادیآموزش بورس / بررسی میزان سود و ضرر در بازار سرمایه

آموزش بورس / بررسی میزان سود و ضرر در بازار سرمایه

آموزش بورس / بررسی میزان سود و ضرر در بازار سرمایه

اصولا تغییرات قیمت سهام در بورس به صورت درصدی است و میزان سود یا ضرر بستگی به میزان سرمایه اولیه و درصد تغییرات مثبت و یا منفی قیمت سهام دارد.

به گزارش رتبه آنلاین از منیبان، در معاملات سهام، محدودیت دامنه نوسان برای تغییرات قیمتی روزانه وجود دارد. تازه وارد ها باید بدانند که در بورس یک شبه نمی‌توان پولدار شد و حقیقت آن است که میزان بازدهی در بورس به صورت مستقیم با میزان توانایی و تخصص استفاده از فرصت‌های سرمایه گذاری موجود در آن ارتباط دارد.

البته باید این نکته را هم در نظر داشت که بورس ایران یک بورس درصدی است یعنی اینکه محدودیت بالا و پایین شدن قیمت دارد یعنی اگر شما سهامی را بخرید امکان ندارد همین فردا قیمت اون سهام نصف شود یا فردا پول شما دوبرابر شود، یک دامنه نوسان و یک محدودیت وجود دارد که این دامنه نوسان ۵% می‌باشد در بورس‌های بین‌المللی این دامنه نوسان وجود ندارد.

در بورس ایران این دامنه نوسان وجود دارد و این اولین نقطه امنی است که یک سهامدار و یا یک سرمایه‌گذار می‌تواند خیالش راحت باشد که اگر سرمایه‌گذاری کند پولش نصف شود و یا یک خطر این چنینی وی را تهدید کند این دامنه نوسان ۵% است یعنی سرمایه شما نسبت به روز قبل نمی‌تواند بیش تر از 5 % رشد یا کاهش پیدا کند در واقع دامنه نوسان در یک روز 10% است یعنی 5 مثبت و 5 منفی است.

بورس مثل یک حقوق بگیری نیست و یا مانند سود بانکی نیست که سر برج و ماهانه مبلغی برای شما پرداخت شود بورس یک سرمایه گذاری است که دارای risk می‌باشد و ممکن است سرمایه شما زیاد و یا کم شود و بستگی به این دارد که شما چه انتخابی در شرکتی که خرید کرده‌اید داشته باشید فرض کنید ما یک سهام بخریم و سهام ما هر روز رشد 5 % داشته باشد و 10 روز، هر روز این سهام با مثبت 5 % معامله شود.

برای مثال در 10 روز، روزی 5 % درصد می‌شود 50 % پس پول من 50 % رشد خواهد داشت. بنابراین ۱میلیون تومان من می‌شود یکمیلیون ‌و ‌پانصد، ولی اینطور نیست و این پول تساعدی رشد می‌کند. یعنی اینکه روز اول ۱میلیون تومان دارید و روز دوم یک میلیون‌و‌پنجاه هزار تومان دارید پس روز دوم آن ۵% باید روی یک میلیون‌و‌پنجاه هزار تومان محاسبه شود.

اگر این مبلغ را برای 10 روز حساب کنیم سود شما می‌شود حدود 600 هزار تومان در واقع در این 10 روز که 5% هر روز سهام ما رشد پیدا کرده ما حدود 60 % سود می‌کنیم در منفی شدن هم همین طور است. یعنی اینکه اگر سهام من 10 روز هر روز 5-% کاهش پیدا کند در بدترین شرایط سود ما 50 % کم نمی‌شود زیرا یک میلیون ما روز دوم می‌شود 950  هزار تومان روز سوم 5 % از این 950 هزار تومان کسر می‌شود و ما کمتر ضرر می‌بینیم بعد از 10 روز یک میلیون تومان ما می‌شود 600 هزار تومان یعنی ما 40 % ضرر کرده‌ایم 10 روز هر روز منفی 5% و ما 40 % آسیب می‌بینیم و ضرر کرده‌ایم.

البته این‌ مورد یک مثال است که متوجه شویم روند حرکتی یک سهام در بهترین حالت و در بدترین حالت چطور می‌تواند باشد. چقدر می‌توانیم آسیب ببینیم چقدر می‌توانیم سود کنیم چقدر می‌توانیم ضرر کنیم نه اینکه این اتفاقات هیچ وقت اتفاق نیافتاده باشند در موارد مثبت و منفی ممکن است.

این اتفاق بیافتد اما این که به طور ناگهانی یک سهام هر روز مثبت 5 و یا هر روز منفی 5 باشد به ندرت در بورس اتفاق می‌افتد و بیشتردر این بین نوسان می‌کند. یعنی ما اکثرا شاهد این هستیم که قیمت سهام در این بین معامله می‌شود و لزوما هر روز 5+ و یا 5- نمی باشد.

من این محاسبات را انجام دادم تا ذهنمان آماده شود و بدانیم که وضعیت بالا و پایین شدن قیمت به چه صورت است. راه‌هایی وجود دارد که ما بتوانیم هنگام رشد بیشترین استفاده را ببریم و هنگام ضرر کردن کمترین ضرر را ببینیم ویا اگر قرار باشد یه سهم مثلا 6 ماه وضعیت خوبی نداشته باشد و هر روز چند درصد منفی باشد راه‌هایی وجود دارد که ما کمترین مقدار ممکن ضرر کنیم که در مباحث آینده در مورد آن صحبت خواهیم کرد.

یک تعدادی شرکت‌هایی هستند که به نام شرکت کارگزاری بورس اوراق بهادار که باید از آنها کد بورسی دریافت شود . این شرکت‌ها که تعداد آنها حدود 100 تا است و تحت نظر سازمان بورس و با مجوز سازمان بورس فعالیت می‌کنند در هنگامی که ما می‌خواهیم سهام بخریم، پولمان را به حساب کارگزاری می‌ریزیم این کارگزاری‌ها به اندازه لازم تعهد پیش سازمان بورس دارند که هیچ خطایی در کارشان وجود نداشته باشد می‌توان گفت که امنیت این شرکتها مانند بانک‌ها می‌باشد یعنی وقتی شما پولتان را می‌گذارید.

در یک کارگزاری برای اینکه خرید سهام با آن انجام دهید آن پول اول باید به حساب کارگزاری برود بعد شما می‌توانید معامله سهام انجام دهید کارگزاری‌ها در واقع واسط بین ما و طرف مقابل هستند اگر ما خریدار هستیم یک کارگزاری با یک فروشنده‌ای هماهنگ می‌کند و این معامله انجام می‌شود اگر ما فروشنده باشیم یک کارگزاری در طرف دیگر است.

در این طرف با یک کارگزاری دیگر در حال کار کردن هستیم و این کارگزاری‌ها همه به یک هسته مرکزی وصل هستند و معاملات انجام می‌شود پس اگر می‌خواهیم شروع به خرید و فروش سهام کنیم نباید پولمان را به حساب یک شخص حقیقی بریزیم سرمایه‌ای که می‌خواهد در بورس برود و سهام با آن خرید و فروش شود باید مستقیما به حساب شرکت کارگزاری واریز گردد. حالا فرض کنید که یک سهام را خریده‌ایم و قیمت آن رشد یا نزول کرده است که این سهام را می فروشیم.

طبق قوانین بورس مبلغ فروش سهام بنا به درخواستتان بعد از کسر کارمزد بعد از سه روز کاری به حساب شما واریز می‌شود و درآمد بورس شما از این طریق به دست شما خواهد رسید.

 

اخبار مرتبط

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید

بیشترین بازدید