چهارشنبه 5 اردیبهشت 1403
خانهاسلایدر اصلی94 سال سقوط بهره وری نیروی کار سیمان آبیک

94 سال سقوط بهره وری نیروی کار سیمان آبیک

 

بررسی عملکرد کارخانه سیمان آبیک با کسب شاخص 201درصدی میزان بهره‌وری هزینه نیروی کار در سال 93، عملکرد خود را نسبت به میانگین کل اهداف برنامه پنجم در صنعت سیمان 75درصد و نسبت به میانگین کل این صنعت در سال 93، حدود 80درصد افزایش شاخص را به ثبت برساند.

 به گزارش رتبه آنلاین، کارخانه سیمان آبیک در سال 1348 تاسیس و در سال 1352 واحد اول توليد سيمان پرتلند با ظرفيت اسمي 3500 تن در روز و در سال 1357 واحد دوم توليد سيمان اين شركت به ظرفيت اسمي 4000 تن در روز افتتاح کرد.

در حال حاضر داراي توان توليد انواع محصولات شامل سيمان پرتلند تيپ 1و2، پرتلند پوزولاني معمولي و ويژه، پرتلند آهكي و پرتلند بلين زياد متناسب با نياز مشتريان، مي‌باشد. اين شركت با تامين بيش از 80درصد نياز بازار داخلي و وجود شبكه ريلي متصل به شبكه راه‌آهن سراسري، از بزرگترين توليدكنندگان سيمان كشور بوده و در راستاي اهداف استراتژيك خود و تامين نياز طرح‌هاي عمراني كشور، طرح بهينه‌سازي و افزايش ظرفيت از 7500 تن در روز به 16500 تن در روز را برنامه‌ريزي نموده و اين طرح در دست اجرا است.

بر پایه این گزارش، بازار مصرف این کارخانه عمدتا تامین نیاز بازار داخل استان‌هاي تهران، قزوين، مازندران، گيلان بوده و سهامداران آن شامل سيمان فارس و خوزستان 98درصد، سيمان بهبهان 0.5درصد، سيمان فارس 0.5درصد، سيمان فارس‌نو 0.5درصد، شركت خدمات مهندسي فارس و خوزستان 0.5درصد می‌شود.

این کارخانه مجموعا دارای 1140 کارشناس، تکنسین، کارگر ماهر و کارگر غیرماهر است.

جشنواره ملی بهره‌وری

بر اساس این گزارش، داوران هشتمین جشنواره ملی بهره‌وری پس از ارزیابی عملکرد کارخانه‌های فعال در حوزه سیمان محاسبه «بهره‌وری هزینه نیروی کار» را بر اساس اهداف برنامه پنجم توسعه و میانگین این صنعت طی سال‌های 88 تا 94 مورد محاسبه قرار دادند که البته سال 88 به عنوان سال پایه،‌ بر عدد 100 تعیین شده است.

بهره‌وری سرمایه از نسبت ارزش افزوده به روش درآمد، به هزینه استهلاک دارایی ثابت، به دست می‌آید؛ این شاخص نشان دهنده آن است که در بنگاه اقتصادی به ازای هر ریال هزینه استهلاک دارایی ها چه میزان ارزش افزوده ایجاد شده و بالا بودن آن، نسبت کارایی در استفاده از دارایی ها و پایین بودن آن نسبت کارایی ضعیف استفاده از دارایی ها را نشان می دهد.

با توجه به جدول زیر، میانگین بهره‌وری هزینه نیروی کار در «شرکت سیمان آبیک» از سال 89 به نسبت سال پایه (88) توانست با رشد پله‌ای میزان بهره‌وری خود را حتی بالاتر از اهداف برنامه پنجم توسعه و میانگین این صنعت رشد دهد اما در سال 92 همزمان با آغاز یازدهمین دوره ریاست جمهوری، مقدار بهره‌وری سرمایه کمی کاهش یافت اما باردیگر در سال 93 این گروه صنعتی توانست تا بالاترین رکورد خود به نسبت سال پایه (88=100) یعنی میانگین 201 درصدی را کسب کند.

بر اساس این آمار، در سال 93، درصد شاخص بهره‌وری اهداف برنامه پنجم توسعه برابر با 126 درصد بوده که این شرکت 75درصد بالای شاخص برنامه توسعه‌ای کشور و حدود 80درصد بالای میانگین صنعت سیمان، رکورد شاخص بهره‌وری را از آن خود کرده است.

اما متاسفانه گروه‌های سیمانی از جمله شرکت سیمان آبیک، از سال 94 به بعد با کاهش بهره‌وری هزینه نیروی کار شدیدی مواجه شدند و تقریبا میانگین این شاخص به یک‌سوم رسید؛ میانگین اهداف برنامه پنجم توسعه حدود 131درصد و میانگین کل صنعت بر 84درصد استوار شده بود که این عملکرد ضعیف ریشه در مسائل بسیاری داشت.

طبق آخرین آمارهای بین‌المللی، رتبه تولید سیمان ایران در سال 94 از رتبه 4 در سال 2012 به رتبه 9 در سال 2015 کاهش پیدا کرد که در نوع خود بی‌سابقه بود.

در منطقه هم با این که کشور ما چندین سال رتبه نخست تولید سیمان را در اختیار داشت، در سال 2015 جای خود را به عربستان سعودی داد، همچنین شکستن رکورد بیشترین میزان کاهش سالیانه تولید سیمان در طول 80 سال سابقه این صنعت در ایران در سال 2015 با 11.7 درصد کاهش از دیگر دستاوردهای رکود در صنعت سیمان طی سال‌های فعالیت دولت یازدهم بود.

در حال حاضر نرخ مصوب سیمان در ایران حدودا 32 دلار در هر تن بوده که از نصف قیمت جهانی هم رقم کمتری دارد. همچنین در سال 94 برخی کارخانجات قیمت فروش را تا تنی 17 دلار هم کاهش دادند، یعنی رکورد ارزانترین کالای استراتژیک جهان را هم شکستند.

همچنین طی سال ذکر شده یعنی 93-94، ایران با رکورد 14.4 میلیون تن موجودی انبار در سال 2015 و کسب رتبه نخست بیشترین موجودی کالای صنعتی  دپو شده در انبار در جهان را در اختیار گرفت. همچنین سال گذشته مصرف سرانه سیمان در کشور 11 درصد و مصرف این محصول نسبت به سال 93، 10 درصد کاهش یافته است.

طبق آمار مصرف سیمان در سال قبل نسبت به سال 92، یعنی نخستن سال دولت یازدهم 12.6 درصد و نسبت به سال 91 یعنی آخرین سال دولت قبل 15.6 درصد کاهش یافت.

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید