جمعه 31 فروردین 1403
خانهاسلایدر اصلی5 سیستم‌ ایمن بانکی جهان

5 سیستم‌ ایمن بانکی جهان

 

مجمع جهانی اقتصاد: استقلال بانک مرکزی یکی از دلایل مهم جلب اعتماد مردم است

 مینا قمی| درحوزه بانکداری، یکی از مهمترین موضوعات، اعتماد مردم به نظام بانکی است. این محور، کلید رشد این نظام در کشورها و در نهایت کارایی بالای اقتصاد است .

درست به همین دلیل، کشورها تلاش می کنند تا اعتماد مردم را جلب کنند. حال آنکه بحران های اقتصادی اعتماد مردم را به این سیستم ازبین می برد؛ زیرا مردم انتظار دارند بدنه بانکی به عنوان سوپاپ اطمینانی در برابر بحران‌های مالی کار کند.

به گزارش رتبه آنلاین، بالاترین افت اعتماد درکشورهای صنعتی در جریان بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ در کشور امریکا مشاهده شد و کشور بریتانیا هم بعد از تصمیم مردم به خروج از اتحادیه اروپا چنین وضعیتی را مشاهده کرد.

مجمع جهانی اقتصاد هر ساله گزارشی در مورد کشورهایی که بهترین سیستم بانکی را دارند، ارایه می دهد. این رده بندی نشان می دهد در کدامیک از کشورهای دنیا سیستم بانکی ایمن تر است و در کدامیک از کشورها بحران بیشتری وجود دارد. در این گزارش تلاش شده است تا میزان اعتماد مردم جهان و ایمن ترین بانک‌ها با ذکر دلیل به روایت این مجمع بررسی شود. این گزارش را بخوانید:

صدر نشین ایمنی بانکی در جهان

ایمن ترین سیستم بانکی در دنیا در کشور فنلاند وجود دارد. نظام بانکی در این کشوروابسته به میزان پس انداز و مشارکت مالی مردم  با این سیستم است. طبق گزارش سال ۲۰۱۸ این مجمع، این کشور در رده بندی سال ۲۰۱۵ میلادی، پنجمین سیستم بانکی ایمن در دنیا بود  ولی توانست در این سه سال به جایگاه اول برسد. مطالعه  اقتصاد این کشور نشان می دهد که در تاریخ صد ساله این کشور کمترین شمار ورشکستگی بانکی مشاهده شده است . از طرف دیگر ایمنی سرمایه های مردم در نظام بانکی این کشور  در طی این سالها تضمین شده است و مردم بالاترین میزان اعتماد را به این سیستم دارند.

اقتصاد این کشور اروپایی در سالهای اخیر  توانسته است با سرعت بالایی رشد کند و در نتیجه این رشد اقتصادی است که عملکرد نظام بانکی هم بسیار خوب است. استقلال بانک مرکزی این کشور در تصمیمات اقتصادی و عدم وابستگی به دولت در تصمیم گیریها یکی از دلایل بسیار مهم در جلب اعتماد مردم بود. از طرف دیگر ثبات سیستم اقتصادی، عدم نوسان زیاد شاخص های مالی و اقتصادی و عدم تغییر ناگهانی ارزش پول در طی دوره های مختلف از عوامل مهم اعتماد مردم به این سیستم مالی اعلام شده است.

مجمع جهانی اقتصاد در این گزارش نوشت: مردم در کشور فنلاند درشرایطی پول های خود را در بانک پس انداز می کنند که  اطمینان دارند قدرت خرید پولشان بعد از چند سال  ثابت است. این عامل اهمیت زیادی در اعتماد مردم به سیستم مالی دارد و همین مساله بود که سبب شد اعتماد مردم امریکا به بانکهایشان از بین برود.

قوی ترین اقتصاد قاره افریقا

دومین نظام بانکی ایمن در دنیا به کشور افریقای جنوبی اختصاص دارد. کشوری که قوی ترین اقتصاد را در قاره افریقا دارد و انسجام اقتصادی و سیاسی بسیاربالایی دارد.

در این کشور چهار بانک بزرگ وجود دارد که بخش زیادی از فعالیتهای اقتصادی کشور را انجام می دهد  و بانکهای کوچکتر  تحت نظارت و کنترل بانکهای بزرگ کار می کنند.

این بانکهای بزرگ عبارتند از بانک استاندارد،فرست راند بانک، ندبانک و در نهایت بارکلیز افریقا  که ۸۰ درصد از فعالیتهای اقتصادی کشور افریقای جنوبی توسط آنها انجام می شود. ایمنی بالای نظام بانکی این کشور سبب شده است تا  نرخ پس انداز در این کشور بسیار بالا باشد و مردم تمایل زیادی برای استقراض از نظام بانکی داشته باشند. مجمع جهانی اقتصاد اعلام کرد زیرساخت اقتصادی یک کشور تاثیر زیادی روی کارایی نظام بانکی دارد و اعتماد مردم به این سیستم هم ارتباط مستقیمی با شرایط اقتصادی کشور دارد.

تاثیر ثبات اقتصادی وسیاست گذاری مالی

سومین کشور دارای سیستم بانکی ایمن کشور کانادا است. این کشور از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۵ میلادی به عنوان کشوری که دارای ایمن ترین سیستم بانکی در دنیا است معرفی شد ولی در سال ۲۰۱۷ به جایگاه سوم ارتقا پیدا کرد. این کشور دارای ایمن ترین سیستم بانکی در امریکای شمالی است و دلیل این مساله را می توان در ثبات اقتصادی وسیاست گذاری مالی در این کشور دانست. مطالعات تاریخی نشان می دهد  طی ۱۰۰ سال اخیر، تنها دو بانک کوچک در این کشور ورشکسته شدند و در جریان رکود بزرگ اقتصادی دهه ۱۹۳۰ میلادی، هیچ یک از بانکهای این کشور ورشکسته نشدند.

وجود چند بازیگر اصلی درسیستم بانکی

چهارمین سیستم بانکی ایمن در دنیا سیستم بانکی نیوزیلند است. کشوری کوچک در اقیانوسیه که به دلیل دارا بودن حیات وحش منحصر بفرد در دنیا شناخته شده است ولی در این رده بندی  به عنوان یکی از کشورهای برتر از نظر ایمنی سیستم بانکی  معرفی شده است.

سیستم بانکی این کشور توسط چندین موسسه وبانک بزرگ مدیریت می‌شود. سود دهی بسیار خوب سیستم مالی در این کشور و نرخ بالای رشد بدون اینکه رقابت زیادی در سیستم بانکی وجود داشته باشد، از مزایای اصلی این سیستم است. در واقع می‌توان گفت وجود چند بازیگر اصلی درسیستم بانکی کشور نیوزیلند است که باعث شد تا اقتصاد این کشور بسیار پویا و پر سرعت رشد کند. ازطرف دیگر هر روزه بخش بزرگتری از مردم این کشور اعتمادشان به سیستم بانکی افزایش پیدا می کند و این عامل موفق سیستم مالی این کشور محسوب می شود. اما با وجود تمامی تحولات مثبتی که در نظام بانکی نیوزیلند درسال‌های اخیر اتفاق  افتاده است، در سال ۲۰۱۷ میلادی این کشور در رده بندی سیستم های بانکی ایمن در دنیا با دو پله کاهش  نسبت به سال ۲۰۱۵ مواجه شد.

رشد اعتماد مردم به بانک‌ها

پنجمین  سیستم بانکی ایمن در دنیا در کشور استرالیا وجود دارد. در این کشور هم چند بانک بزرگ و  قدرتمند کنترل بازار مالی را در دست دارند و  بانکهای خارجی  حضور پر رنگی در این بازار ندارند. به همین دلیل است که  سیستم مالی در این کشور بسیار مقتدرانه و مثبت ارزیابی شده است . طی سه سال اخیر شاخص اعتماد مردم به سیستم بانکی این کشور از ۸۳ درصد به ۸۸.۱ درصد رسیده است که نرخ بسیار بالایی است.

وضعیت دیگر کشورها

دیگر  کشورهایی که دارای سیستم بانکی ایمن هستند را می تواند  کشورهنگ کنگ،نروژ،، سنگاپور، شیلی و در نهایت سوئد دانست.

جالب است بدانید به دنبال بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ میلادی در امریکا اعتماد مردم این کشور به اقتصاد و نظام مالی کاهش چشمگیری پیدا کرده است .

این کشور در رده کشورهای دنیا از نظر کارامدی سیستم مالی و بانکی جایگاه ۶۲ را دارد و بریتانیا هم بعد از تصمیم به خروج از اتحادیه اروپا شاهد افت زیاد اعتماد مردم به سیستم مالی خود بود.

بریتانیا درگزارش سال جاری جایگاه ۵۰ را به خود اختصاص داده است و گفته می شود درصورتی که این کشور بدون هیچ توافقی از اتحادیه اروپا خارج شود بحران های بسیار زیادی در سیستم مالی این کشورمشاهده خواهد شد.

 

 

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید