جمعه 10 فروردین 1403
خانهخبراجتماعی و شهریبحران گرانی خودرو و سکوت عجیب وزارت صنعت

بحران گرانی خودرو و سکوت عجیب وزارت صنعت

در حالی که بازار خودرو مدت‌ها است که آشفته شده و قیمت‌ها با شیب تند در حال افزایش هستند اما، وزارت صنعت به عنوان متولی این بخش کاری صورت نداده است.

بازار خودرو از نیمه دوم سال گذشته با ممنوعیت ثبت سفارش خودرو‌های وارداتی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت دچار آشفتگی شد و کماکان این آشفتگی نه تنها سامان پیدا نکرد بلکه روز به روز آشفته‌تر شده است.

با آغاز سال جدید و تغیرات نرخ ارز خودرو نیز دچار تغییرات قیمتی شد و در حالی که قیمت خودرو‌های وارداتی دچار افزایش می‌شد این روند به خودرو‌های داخلی نیز سرایت کرد.

بررسی بازار خودرو نشان از شکاف بسیار زیاد و تفاوت بالای بین قیمت کارخانه و بازار دارد و در این آشفته بازار هر کسی قیمتی را برای خودرو اعلام می‌کند.

تفاوت قیمت خودرو‌ها در بازار و کارخانه این روز‌ها به رقم یک تا چند ده میلیون تومانی رسیده است و فضای سوءاستفاده را برای افراد سودجو مهیا کرده است.

پیش‌تر سعید موتمنی رئیس ااتحادیه فروشندگان اتومبیل و نمایشگاه‌داران در گفت‌وگو با میزان مدعی شده بود: خودروسازان در سال جدید خودروی زیادی به بازار عرضه نکردند و خودرو‌های موجود مربوط به قبل از عید است که در نمایندگی‌ها باقی مانده بود.

وی تصریح کرده بود: اگر خودروسازان به اندازه کافی به بازار خودرو عرضه کنند به این شدت اختلاف قیمت به وجود نخواهد آمد.

در حالی که مدت‌ها است بازار خودرو دچار التهاب شده است اما، وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی این بخش هیچ واکنشی نشان نداده است و عملا بازار را رها کرده و به نظاره نشسته اند.

امیرحسین قناتی مدیرکل صنایع خودرو وزارت صنعت در افزایش قیمت‌ها، خودروسازان را از عدم عرضه مبرا دانسته و اظهار کرد: در عرضه خودرو مشکلی به وجود نیامده بلکه هجوم نقدینگی سرگردان به بازار خودرو و افزایش تقاضا این حاشیه افزایش قیمت‌ها را به وجود آورده است.

مدیرکل صنایع خودرو وزارت صنعت با بیان اینکه حداکثر تا یک ماه آینده شاهد ثبات در بازار خواهیم بود، افزود: این افزایش قیمت خودرو به نفع وزارت صنایع و شرکت‌های خودرو ساز نیست و از این افزایش قیمت حمایت نمی‌کنیم.

در حالی مدیرکل صنایع خودرو وزارت صنعت، معدن و تجارت گفته بود عدم کمبود عرضه در بازار وجود ندارد، گزارش خبرنگار میزان از بازار و گفت‌وگو با برخی از فروشندگان حاکی از آن است که کمبود عرضه یکی از دلایل افزایش قیمت‌ها است.

هر چند مدیران وزارت صنعت پیش‌تر در حوزه لوازم خانگی نشان دادند که تسلط و اطلاعات زیادی بر بخش‌های زیرمجموعه خود ندارند، اما اکنون باید به انتظار این نشست که آیا وعده مدیرکل صنایع خودرو وزارت صنعت مبنی بر ثبات بازار خودرو طی یک ماه آینده عملی می‌شود یا آشفتگی بازار خودرو کماکان ادامه خواهد داشت.

اختلاف 90 میلیونی قیمت کارخانه و بازار خودرو

در چند هفته اخیر بازار خودرو به شدت ملتهب شده است. فاصله بین قیمت کارخانه و بازار خودروها به شدت افزایش یافته و هیچ مقامی هم پاسخگو نیست.

خروج آمریکا از برجام و مطرح شدن احتمال قطع همکاری خودروسازان خارجی و توقف تولید خودروهای پسابرجامی باعث شده تا قیمت این خودروها در بازار به شدت افزایش یابد.
در کنار این موضوع رشد نرخ دلار در بازار غیر رسمی نیز باعث ایجاد التهاب مضاعف در بازار خودرو شده است و قیمت تمام خودروها با افزایش همراه بوده است.
هم‌اکنون اختلاف بین قیمت کارخانه و بازار برخی خودروهای مشترک تولیدی با خودروسازان خارجی به حدود 90 میلیون تومان نیز رسیده است. به عنوان مثال قیمت کارخانه مزدا3 تیپ 3 معادل 131 میلیون تومان است اما قیمت آن در بازار به 215 میلیون تومان رسیده است.
قیمت کارخانه پژو 2008 نیز معادل 115 میلیون تومان و قیمت بازار آن 206 میلیون تومان است. قیمت کارخانه‌ای سراتو 113 میلیون تومان و قیمت بازار آن 164 میلیون تومان است. قیمت کارخانه هیوندایی اکسنت 115 میلیون تومان و قیمت بازار آن به 153 میلیون تومان رسیده است.
اما گذشته از خودروهای مشترک تولیدی با خودروسازان خارجی که احتمال توقف تولید آنها مطرح شده و همین موضوع باعث سوءاستفاده دلالان و واسطه‌های بازار خودرو و ارائه قیمت‌های نجومی برای این خودروها شده است قیمت باقی خودروهای تولید داخل نیز در بازار افزایش قابل توجهی داشته است.
به عنوان مثال در حالی قیمت کارخانه پژو 207 اتوماتیک 54 میلیون تومان است که قیمت بازار آن به 73 میلیون تومان رسیده است. قیمت کارخانه ساندرو استپ‌وی اتوماتیک نیز 61 میلیون تومان و قیمت بازار آن 91 میلیون تومان است.
جک S5 اتوماتیک نیز در حالی در کارخانه به قیمت 123 میلیون تومان عرضه می‌شود که قیمت بازار آن به 147 میلیون تومان رسیده است. قیمت کارخانه هاوال H2 نیز 104 میلیون تومان و قیمت بازار آن 141 میلیون تومان است.
علاوه بر این خودروها اما قیمت خودروهای پرتیراژ و پرمصرف داخلی نیز با افزایش همراه بوده است. به عنوان مثال پراید سایپا 111 در حالی در کارخانه به قیمت 21 میلیون و 300 هزار تومان عرضه می‌شود که قیمت بازار آن به 24 میلیون و 200 هزار تومان رسیده است. سمند LX نیز در حالی در کارخانه به قیمت 31 میلیون و 500 هزار تومان عرضه می‌شود که قیمت بازار آن 36 میلیون و 800 هزار تومان است.
مروری بر قیمت خودروها در بازار نشان می‌دهد که این بازار به شدت ملتهب شده و در این شرایط هیچ نظارتی نیز بر آن وجود ندارد.
در شرایطی که دلالان و واسطه‌ها به ماهی‌گیری از آب گل‌آلود مشغول هستند از مسوولان و سازمان‌های مرتبط به‌ویژه وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان نیز خبری نیست و مشخص نیست چه کسی باید با سوءاستفاده‌ها در بازار خودرو برخورد کند.
در این رابطه عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، وزارت صنعت، معدن و تجارت را مسوول قصور در نظارت بر بازار خودرو دانسته و می‌گوید: گذشته از دلایلی همچون احتمال قطع همکاری خودروسازان خارجی و افزایش نرخ ارز، دلیل اصلی وضع آشفته بازار خودرو ضعف نظارت بر این حوزه است.
امرالله امینی با بیان اینکه تجربیات سال‌های گذشته نشان داده که دلالان بازار خودرو در هر وضعیتی به دنبال سوءاستفاده از شرایط هستند، خاطرنشان می‌کند: در دوره قبل که نرخ دلار یک مرتبه از هزار تومان به 3000 هزار تومان رسید نیز برخی‌ها یک شبه مولتی میلیاردر شدند.
وی ادامه می‌دهد: موضوع تحریم و نرخ ارز جای خود. حتی اگر همکاری تمام خودروسازان خارجی با خودروسازان داخلی نیز قطع شده و تولید این خودروها متوقف شود آیا تفاوت بین قیمت کارخانه و بازار خودروها باید به 100 میلیون تومان برسد!؟.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی اضافه می‌کند: ضعف نظارت بر بازار خودرو باعث شده فروشندگان قیمت‌های تخیلی و نجومی برای خودروها تعیین کنند. البته بعید است که مصرف‌کنندگان با چنین قیمت‌هایی حاضر به خرید خودرو باشند اما در نهایت اعلام چنین قیمت‌هایی تاثیر نامطلوبی بر افکار عمومی داشته و شرایط بازار را ملتهب می‌کند.
وی تاکید می‌کند: مشکل این است که وزارت صنعت، معدن و تجارت دست بسته ایستاده و به جای نظارت فقط نظاره می‌کند. امیدواریم مسوولان مربوطه هر چه زودتر وارد عمل شده و با بنگاه‌هایی که خودروها حتی تا حدودا دو برابر قیمت اصلی در بازار عرضه می‌کنند برخورد کنند.

وزارت صنعت وعده ارزانی خودرو تا ۱ ماه دیگر داد
مدیرکل صنایع خودروی وزارت صنعت اعلام کرد: با اقداماتی که در خصوص پیش فروش خودرو شده تا کمتر از یکماه دیگر بازار خودرو آرام می شود و قیمت های حاشیه بازر از بین خواهد رفت.
امیرحسین قناتی در برنامه تیتر امشب افزود: در عرضه خودرو مشکلی به وجود نیامده بلکه هجوم نقدینگی سرگردان به بازار خودرو و افزایش تقاضا این حاشیه افزایش قیمت ها را به وجود آورده است.

مدیرکل صنایع خودروی وزارت صنعت گفت: امسال بالغ بر 260 هزار دستگاه خودرو تولید شده که در مقایسه با تولید در مدت مشابه سال قبل بیش از 35 درصد بیشتر است.

قناتی افزود: امسال حدود 225 هزار دستگاه خودرو سند فروش خورده است و این نابسامانی حاشیه بازار کار واسطه ها و دلالان است.

او با اشاره به اینکه خودروساز برای تامین نیاز مالی خود باید خودرو را به فروش برساند گفت: شرکت های خودرو سازی بر اساس نیاز بازار خودرو تولید می کنند و اجازه نمی دهیم برای افزایش قیمت خودرو در بازار خودرو ها را دپو کنند.

مدیرکل صنایع خودرو وزارت صنعت افزود: شرکت های خودرو سازی سالیانه بر اساس نیاز بازار یک میلیون و 500 هزار دستگاه خودرو تولید می کنند.

قناتی درباره پیش فروش خودروها افزود: شرکت های خودرو سازی بر اساس دستوالعمل شورای رقابت عمل می کنند و با توجه به تقاضا در بازار این اجازه به خودرو ساز داده خواهد شد تا تعداد بیشتری خودرو پیش فروش کند.

او همچنین گفت: این حاشیه بازار در اعیاد پیش رو برطرف خواهد شد و شرکت های خودرو سازی فروش خودرو را در برنامه دارند.

مدیرکل صنایع خودرو وزارت صنعت درباره ثبات در بازار تاکید کرد: حداکثر تا یک ماه آینده شاهد ثبات در بازار خواهیم بود.

قناتی افزود: این افزایش قیمت خودرو به نفع وزارت صنایع و شرکت های خودرو ساز نیست و از این افزایش قیمت حمایت نمی کنیم.

اخبار مرتبط

بیشترین بازدید